Voorop lopen is noodzakelijk, maar ook gewoon leuk!

29-04-2016

Interview met Seine Roelofs van Biogas Plus over de vernieuwende biogasinstallatie in Hardenberg.

Met welk project ben je bezig?

"Met ondersteuning van TKI-Gas zijn we in oktober 2015 begonnen met de bouw van een bijzondere biogasinstallatie in Hardenberg. Bijzonder, omdat we deze ontwikkeld hebben met drie belangrijke innovaties. Hierdoor is er niet alleen meer rendement, maar kan er ook meer mest vergist worden. Bovendien is er minder output van ammoniak." Seine Roelofs van Biogas Plus vertelt: "We hebben ons  ingespannen om een tip top installatie te maken die zich onderscheidt: naast die drie in het oog springende aspecten kunnen er allerhande stoffen dienen als grondstof zonder dat hij vastloopt: het is een oersterke installatie waaraan weinig kapot kan gaan! "                                                                                                     

Hoe werkt het?

"Het heeft wel 5 jaar geduurd voordat we toestemming kregen om deze installatie op de gekochte grond te bouwen. De bouw is nu halverwege; we verwachten in juni 2016 te draaien. Ja, als het zover is, ga ik wel even op een zeepkist staan om de gasten feestelijk toe te spreken. We kunnen straks goedkoper biogas produceren met een hoog methaangehalte, nl. ruim 60%. Dat is winst. Ook kunnen we veel meer mest - en allerlei soorten organisch afval - vergisten door het indikken van digestaat (vergiste mest) en het strippen van ammoniak te combineren. We hebben dit procedé zelf ontwikkeld en lopen daarin echt voorop. Onze specialisten komen uit de werktuigbouw en de biogasindustrie. Er is dus veel kennis binnen ons bedrijf en we zijn er tuk op de nieuwste ontwikkelingen te volgen en toe te passen; als we ze al niet zelf ontwikkeld hebben, natuurlijk! Er draaien in Nederland meer dan 20 installaties van ons of installaties die door ons zijn verbeterd. In Frankrijk, België en Turkije hebben wij ook al biogasinstallaties en /of drogers gebouwd en verbouwd. In Turkije - zie foto - is dat een hele grote voor de mest van nu nog 15.000, binnenkort 25.000 koeien. Dat is niet niks. "

Wat is je drive?

"Ik heb biochemie en landbouwchemie gestudeerd en heb zelf ook een boerderij. Ik zag dat men in Duitsland al jaren bezig was met biogas, structureel ondersteund door de Duitse overheid. Ik wilde in Nederland ook die alternatieve energiebron gaan benutten. Ik heb 10 jaar geleden Biogas Plus opgericht samen met mijn compagnon Wim Kuster. We hopen nog heel veel meer innovaties te doen. Het is zo leuk en nuttig vooruit te lopen in deze branche. En niets doen helpt niet. Het moet. Hoe mijn werkdag eruit ziet? Ik bezoek een installatie of spreek met de bank. Soms bezoek ik een internationaal congres of word ik geïnterviewd. En er zijn natuurlijk veel bouwvergaderingen. Een heel afwisselend werkpatroon dus. "

Heb je nog een boodschap of wens?

"De financiering van de productie van duurzame energie is in Duitsland gewoon goed geregeld. Er is een potje vanuit de reguliere energiebelasting en daar maak je aanspraak op. Dat potje is altijd voldoende gevuld voor de financiering van energieprojecten. Hier zijn de regels en voorwaarden zo ingewikkeld dat de vaart er al snel uit is, zeker als je voorop loopt en snelheid wilt maken! Dat is jammer want daardoor vermors je bij een innovatie niet alleen veel tijd, maar dreig je ook je enthousiasme te verliezen. En dan heb je nog de problematiek rond vergunningaanvragen. Los van de soms tienduizenden euro's leges zit je al gauw diverse keren met 5 tot 10 ambtenaren aan tafel. Wat dat kost aan tijd en mentale inspanning...

Het is ook een andere mindset, een pot geld - in Duitsland - waar je 'recht' op hebt of - in Nederland - zogenaamde 'subsidie': een geheel verkeerde woordkeuze! Subsidie klinkt betuttelend en dat is het ook vaak. In Nederland is men al gauw bang, dat een ondernemer op den duur wat verdient aan een energieproject. Natuurlijk moet je er ook wat aan verdienen als commerciële partij, maar als je de goede zaak dient, dan mag dat toch ook? In Duitsland is nu 30% van de energie duurzaam verworven; in Nederland is dat nog maar 4%. Dat moet heel snel beter worden, zeker omdat de Nederlandse regering dat ook beloofd heeft in Parijs, nl. in 5 jaar naar 14%. En dat is eigenlijk nog maar een middelmatig streven vergeleken met vrijwel alle andere Europese landen.

Ik zou zeggen, kom op, zorg voor een volwassen manier van financiering en regelgeving zoals onze oosterburen dat doen. Dan kunnen we ook lekker vooruit!''