LNG Kalibratiefaciliteit op de Rotterdamse Maasvlakte

03-10-2014

LNG komt in het rijtje van de meter, de kilogram en de seconde. VSL, het nationale meetinstituut, gaat een meetstandaard ontwikkelen voor LNG. Dat gebeurt in een ‘LNG Calibration Facility’, die op de Rotterdamse Maasvlakte wordt gebouwd. Het is de eerste ter wereld. Nederland wordt coördinator in een consortium met een aantal Europese collega-instituten.

Dit maakte Albert Dalhuijsen van VSL bekend op de 9e Platformbijeenkomst. “Als je LNG voor transport wilt inzetten, dan ontstaat handel en dan moet je exact kunnen meten hoeveel brandstof je tankt en bunkert. En daar heb je een betrouwbare meetstandaard voor nodig.”, zo verklaarde hij de noodzaak.

“Goed nieuws”, noemde Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs, de komst van de kalibratiefaciliteit. “Voor Rotterdam, omdat Rotterdam een centrale rol wil spelen in de LNG-markt en zich wil ontwikkelen als het kennis- en innovatiecentrum van LNG. Maar het belang is veel groter dan voor Rotterdam. Het is belangrijk voor de hele ‘LNG-gemeenschap’ en voor de BV Nederland”.

Andere landen hebben al aangegeven dat zij de Nederlandse standaard zullen overnemen als die er eenmaal is. VSL verwacht dat de meetstandaard voor LNG er over drie jaar is.

Meer informatie

Website Nationaal LNG Platform