Geduld is een schone (milieu) zaak!

10-05-2016

Interview met Tjeerd Smit van HoSt over Wabico, de Waalwijkse Biogas Combinatie.

Met welk project ben je bezig?

"Wij voeren een project uit bij Wabico, oftewel de Waalwijkse Biogas Combinatie. Het is een biogas-project waarbij de vergisting van industriële afvalstoffen centraal staat. Denk aan alle soorten organisch afval van bijvoorbeeld de voedingsindustrie zoals snijresten van groente in combinatie met bermgras. Geen mest dus en dat is het bijzondere eraan." Tjeerd Smit van HoSt vertelt: " Dit is een bewuste keuze. Wij denken namelijk dat mest thuis hoort waar het vandaan komt: het boerenbedrijf. Mest vervoeren naar een ECO-park waar ook zonnepanelen en windturbines werken, is niet efficiënt. Mest kun je beter verwerken op de boerderij zelf en industrieel afval op een industrieterrein."           

Wabico                            

Hoe werkt het en hoe gaat het verder?

"De installatie is goed geïsoleerd zodat de benodigde temperatuur in de tanks (40 graden) zonder veel poespas op niveau blijft. We stoken deze breedspectrum-installatie met veel (berm)gras en we gebruiken geen water. Omdat wij een waterzuiveringtechniek hebben toegepast met een andere bacterie is er veel minder energie nodig om het proces op gang te brengen en te houden.

Omdat de installatie hier in Nederland staat, kunnen wij heel gemakkelijk geïnteresseerde partijen uitnodigen om eens te komen kijken. Dat is niet alleen een stuk praktischer maar werkt ook vertrouwenwekkend. Een Nederlands bedrijf dat in Verweggistan een installatie mag laten draaien, daar scoor je niet mee! We gaan nu ook op een tweede plek een installatie bouwen en relaties in Engeland en Frankrijk hebben de techniek gekocht. Als er maar eenmaal een goed werkende installatie te zien is, verkoopt het zich gemakkelijker."

Wat is je drive?

"Ik wil graag geld verdienen met duurzaamheid. De investeerders in Wabico hebben deze klus aan ons uitbesteed omdat we bekend zijn in deze markt van duurzame energie.  Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd en werk nu 7 jaar als projectontwikkelaar bij HoSt. Techniek en bedrijfskunde: dat is een spannende combinatie! Je kunt dingen technisch verzinnen en bedrijfskundig beredeneren en benoemen, maar daarom hoeft het nog niet te werken. Dat spanningsveld vind ik boeiend, alhoewel soms frustrerend. En in een innovatief werkveld als duurzaam produceren van energie komen daarbij nog de partijen met wie je allemaal te maken hebt. Niet iedereen houdt in z'n enthousiasme - of uit starheid! - het einddoel in de gaten: voor je het weet blijf je hangen in een storing, een doodlopend traject of overschrijd je al luchtfietsend de deadline... En bovendien heb ik gemerkt, dat niet iedere partij met wie je werkt  in zijn hart zo duurzaam is als hij belijdt in woorden. Dan wegen de kosten toch weer zwaarder dan de milieuvoordelen. Bij monopoliserende situaties is het dan een hele klus de trein in de rails en aan de gang te houden! Ik ben veel aan het lobbyen, overleggen en overtuigen in mijn dagelijkse werk, zoals je begrijpt. "

Heb je nog een boodschap of wens?

"Voor mijzelf: Geduld hebben! Tja, we moeten in samenwerkingsverband verder, dus iedereen moet min of meer tegelijkertijd stappen voorwaarts maken. En vaak is het tempo van de ene partij niet die van jou. Wij hebben als commercieel bedrijf meer baat bij snelheid, omdat we resultaat willen laten zien aan belanghebbende en belangstellende partijen (en salarissen moeten betalen). Als de andere partij niet zoveel haast heeft, dreig je ongeduldig te worden. Het zou goed zijn als de andere partij dus ook besefte dat een deadline iets is dat voor beide partijen voordeel heeft.  Van innovatie kunnen we leren maar pas bij productie kunnen we ervan leven!

En mijn wens? Durf! De regels naleven is natuurlijk belangrijk, maar zeker bij innovatie is de geest van de wet soms belangrijker dan de letter.  Die precieze, specifieke regel voor dat wat je nog moet ontwikkelen is immers niet altijd voorhanden: daarom heet het nieuw! Iets meer durf zou de voortgang dan gemakkelijker maken."

NB: Ook Groen Gas Nederland heeft aandacht besteed aan Wabico. Ook kunt u voor meer informatie terecht op de website van Wabico.